Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ το απόγευμα στις Βρυξέλλες

0
575

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει της Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας. Λίγο μετά την άφιξή του ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.

Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανάφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την συνάντηση επιβεβαίωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.

Στις 19:00 η Σύνοδος Κορυφής – Τουσκ: Πρέπει να ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων

Η Σύνοδος διεξάγεται μία ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πιο επείγον» ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση.

«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε.

Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, «δεν θα σταματήσουν σύντομα», προέβλεψε ο Τουσκ. «Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες», συνέχισε.

«Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας», εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ο Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ «βραχυπρόθεσμα μέτρα» στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

Να σημειωθεί ότι στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.

Πάντως, και στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά τις παροτρύνσεις του Λουξεμβούργου -που ασκεί την προεδρία της ΕΕ- και της Κομισιόν για ομόφωνη απόφαση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.

TO BHMA

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY