Σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

0
549

Τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποφάσισε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς.

Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Η απόφαση για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με το συγκεκριμένο αντικείμενο ελήφθη σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στη δίωρη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ηδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολου8ήσουν τα stress tests.

Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προτεραιότητα δίνεται στη διευκόλυνση των εισαγωγών ενώ το όριο αναλήψεων 420 ανά εβδομάδα δεν πρόκειται στη φάση αυτή να αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 80% περίπου των εισαγωγών που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

EKATHIMERINI

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY